Samota
Knižní galerie
Antikvariát
Brno
Objekt měsíce
CZ
Leden 2019
MAYRAN, Camille: ODLESKY.
Přeložil Bohuslav Reynek, původní litografie a grafická úprava Toyen.
Brno, Jan V. Pojer, 1934.
8°, 36 str. Pův. brož., pův. kartonová obálka.
Atlantis, sv. 21. - Exemplář číslo 59 z limitované edice 300 výtisků, celkem 350. - Obálka se znaky mírného použití běžnou manipulací, změna barvy působením světla. Litografie intaktní. Knižní blok intaktní.
Cena: 2600,- Kč




Toyen ( 21. září 1902, Smíchov - 9. listopad 1980, Paříž )
Malířka, grafička, ilustrátorka, ...

Studium: 1919 - 1922, Uměleckoprůmyslová škola, Praha, prof. Emanuel Dítě.
Členství: Umělecký svaz Devětsil; Spolek výtvarných umělců Mánes
; Skupina surrealistů v ČSR; Pařížská surrealistická skupina.
Vybraná zastoupení ve sbírkách: Alšova jihočeská galerie; Hluboká nad Vltavou; Krajská galerie, Hradec Králové; Museum Bochum; Muzeum umění Olomouc; Národní galerie v Praze; Moravská galerie, Brno.
Samostatné výstavy: Množství autorských výstav od roku 1945 až do přítomnosti.
Společné výstavy: Množství kolektivních výstav od roku 1923 až do přítomnosti. S výjimkou období války účast na všech mezinárodních surrealistických výstavách.
Vybraná literatura: 1975, Encyklopédie du surréalisme; 1982, Dictionnaire général du Surréalisme et de ses environs; 2007, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 2007 (XVIII. Tik-U).

Grafika, design a fotografie, bibliografický popis, související texty a překlady © Stanislav Jordán
Antikvariát | Samota | Knižní galerie




























Michael Florian ( 3. červen 1911, Stará Říše - 25. únor 1984, Stará Říše )
Grafik, ilustrátor, malíř.

Vybrané samostatné výstavy: 1956, Michael Florian: Dřevoryty, ilustrace, grafické listy, Městské muzeum, Počátky u Pelhřimova; 1981, Michael Florian: Souborná výstava k 70. narozeninám, Městské muzeum a galerie, Dačice u Jindřichova Hradce; 1986, Michael Florian: Grafika Vysočiny, Podhorácké muzeum, Předklášteří; 1991, Výstava křesťanského umění k nedožitým 80. narozeninám Michaela Floriana, Zámecké konírny, Moravské Budějovice.
Vybrané kolektivní výstavy: 1956, Knižní ilustrace a obálky členů a volné grafiky a ilustrací hostů Hollara, Galerie Hollar, Praha; 1957, Nová grafika členů Skupiny československých umělců grafiků Hollar, Galerie Hollar, Praha; 1958, Nová grafika hostů Skupiny československých umělců grafiků Hollar, Galerie Hollar, Praha; 1965, XVI. členská výstava Svazu československých výtvarných umělců, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1968,Tsjechoslowaakse grafici, Museum Meermanno-Westreenianum, Museum van het Boek, Den Haag; 1971, Výtvarníci Vysočiny, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1976, Současná tvorba na Vysočině, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě; 1980, Exlibris, Výstavní síň Umění-Knihy, Praha; 1986-87, České umění 20. století, Alšova jihočeská galerie, zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou; 1989, Portrét v české grafice XX. století ve sbírkách Galerie umění Karlovy Vary, Letohrádek Ostrov; 1996, České ex libris Nová výstavní síň, Chrudim; 2001-02, Pour félicité 1972 - 2002: Adresát MUDr. Jaroslav Dostál, Galerie Jiřího Jílka, Šumperk.
Vybraná literatura: 1993, Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K); 1998, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 1998 (II. D - G).

Jan Neruda ( 9. červenec 1834, Praha - 22. srpen 1891, Praha )
Básník, prozaik, novinář, ... Významný představitel českého realismu, vůdčí osobnost generace májovců.

Výběrová bibliografie poezie:
1858, Hřbitovní kvítí
1867, Knihy veršů
1878, Písně kosmické
1878-1883, Balady a romance
1883, Prosté motivy
1896, Zpěvy páteční

Grafika, design a fotografie, bibliografický popis, související texty a překlady © Stanislav Jordán
Antikvariát | Samota | Knižní galerie